bild på AndreasAndreas Mattsson är universitetsadjunkt och programansvarig för Journalistutbildningen vid Institutionen för kommunikation och medier. Han är också doktorand vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet samt affilierad forskare vid Swedish South Asian Studies Network (SASNET) vid Lunds universitet. Andreas Mattssons undervisning och forskning utgår från journalistikens utveckling i kombination med digital teknologi i olika internationella kontexter.

Därutöver arbetar han som frilansjournalist i egen regi.

Stipendier och forskning

Jag fick Journalistfondens stipendium Kina tar över 2011. Året därpå tilldelades jag Stipendiet till Peter Melins minne för att studera journalistikens utveckling i Vietnam. Både 2011 och 2013 fick jag också Journalistförbundets vidareutbildningsstipendium 2011 och 2013. I mars 2014 fick Andreas Södra Journalistföreningens rese- och studiestipendium för att undersöka vilka utmaningar som journalistutbildningen vid University of Kerala möter i samband med digitaliseringen av Indien.

Mitt arbete med att studera det indiska medielandskapet fortsatte under 2015, 2016 och 2017 med hjälp av stipendiemedel från både Journalistfonden, Södra Journalistföreningen och Journalistförbundet. Sedan 2019 är jag affilierad forskare vid Nätverket för Sydasienstudier (SASNET) vid Lunds universitet.

Sedan 2019 har min forskning fokuserat på att undersöka utvecklingen av nyhetsjournalistiken i Vietnam. 2020-2022 finansieras min forskning med hjälp av stipendiemedel från Sida, Journalistförbundet och Journalistfonden.

Journalistik

Mina reportage och artiklar har du kunnat läsa i bland andra Sydsvenskan, Fokus, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Hufvudstadsbladet (Finland), Dagbladet (Norge), Aftonbladet, Filter, ETC, Metro, Fria Tidningar, Journalisten, Nyhetsbyrån TT, Scoop, Tidningen Kupé och Skånska Dagbladet.

Jag har studerat grundkurser i vietnamesiska och hindi.

Innehar F-skatt och B-körkort.

Föreläsningar

Jag föreläser mycket och gärna. Som universitetsadjunkt på Journalistutbildningen vid Lunds universitet är en av mina dominerande arbetsuppgifter att just undervisa och föreläsa om nyhetsjournalistik, intervjuteknik, medielandskapets utveckling och nätjournalistik. Bara för att nämna några ämnesområden.

Ibland är jag också moderator för panelsamtal. Till exempel för Utrikespolitiska föreningen när vi diskuterade utlandsbevakning och hur man arbetar med säkerhet i konfliktområden. Eller för Röda Korset under Almedalsveckan 2014 när vi under temat ”Med människa på 120 minuter – hela Sverige berättar” diskuterade hur det var att komma som båtflykting till Sverige under 1990-talet, och om upplevelserna och minnena från att ha varit med om att ta emot dem.

Jag har också föreläst om det framväxande indiska medielandskapet vid några tillfällen.

Under 2013 och 2014 var jag föreläsare och kontaktperson för programmet Social Innovation in a Digital Context som arrangeras av Lunds universitet och finansieras av Svenska institutet (SI). Tillsammans med min kollega Ola Isaksson föreläste jag också på SI-programmet Summer Academy of Young Professionals 2015.

Den 16 november 2013 föreläste jag under The National Press Day vid University of Kerala i Thiruvananthapuram, Indien. Titeln var Working as a journalist in a Changing Media Landscape. Sedan dess är jag en återkommande gästföreläsare på Masterprogrammet i journalistik och kommunikation som ges vid universitetet. Jag har även föreläst om journalistik i den digitala tidsåldern vid Academy of Journalism and Communication i Hanoi samt University of Social Science and Humanities i Ho Chi Minh City, Vietnam.

Därutöver har jag också föreläst om ämnen som sociala medier, journalistikens utveckling i Vietnam och om utvecklingen av journalistutbildningar i andra sammanhang.

båtflyktingar till gotland

Jag belönades med ett hedersomnämnande i Röda korsets journalistpris 2014 för reportaget ”Här slutade resan från helvetet” som publicerades i Sydsvenskan och Gotlands Tidningar 2014.

Under Almedalsveckan 2014 intervjuade jag några av intervjupersonerna från reportaget ”Här slutade flykten från helvetet” på biografen Roxy i Visby. Arrangemanget var en del av Röda Korsets temadag för medmänsklighet. Läs och lyssna på de gotländska mediernas rapportering om arrangemanget nedan.

Under hösten 2016 var mitt reportage en del av Gotlands Museums utställning ”Välkommen till Sverige”. Utställningsperioden avslutades den 14 januari 2017 med att jag modererade ett panelsamtal om flyktingmottagande, integration och möjligheter under temat ”Välkommen till Gotland”.