Krönika: ”Det går ju bra nu”

Krönika: ”Det går ju bra nu” Nyhetskrönika om tillväxt, medvind och migration i Magasinet Horisont. Publicerades i april 2016.

Det sägs att det ofta blåser på Gotland. Den senaste tiden verkar det ha varit medvind. När vi tittar tillbaka på fjolåret är det inte utan att många borde känna en viss belåtenhet.

Det går ju bra nu.

Till exempel för er som äger hus på ön. Enligt statistik från Lantmäteriet har värdet på era hus stigit med i genomsnitt elva procent det senaste året. Allt färre gotlänningar går dessutom utan arbete. Under 2015 låg arbetslösheten på Gotland på 6,8 procent vilket är lägre än riksgenomsnittet som är på 7,4 procent.

Gotland är och förblir Sveriges mest företagsamma län enligt Svenskt Näringslivs årliga rapport över företagsamheten i landet. I hela landet spår man i år en BNP-tillväxt runt 3,5 procent enligt organisationen Svenskt Näringsliv vilket lovar gott för året som kommer.

Många gotlänningar har haft råd att köpa ny bil. Enligt branschorganisationen Bil Sweden rullade 1 349 sprillans nya bilar ut på de gotländska vägarna under 2015. Det var 49 fler bilar än under föregående år.

Det verkar också som att framtiden ser ljus ut. I alla fall om man tittar in i betygsstatistiken för de som slutar grundskolan. De som gick ut årskurs 9 vid några av öns högstadieskolor i somras hade i genomsnitt högre betyg än riksgenomsnittet.

I den årliga solligan kom Visby förra året på tredje plats efter Karlskrona och Ölands norra udde.

Det finns alltså många skäl att vara belåten.

Samtidigt i världen är runt 60 miljoner människor på flykt enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Av dem är hälften barn. I Syrien har runt sju miljoner människor tvingats att lämna sina hem. I grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet finns runt fem miljoner flyktingar.

Just nu bor cirka 900 asylsökande och ungefär 300 ensamkommande barn på olika boenden runtom på Gotland.

På Facebook finns det en sida som heter ”Nej till asylboende på Gotland”. Den har över 1 000 personer gillat. En man som heter Olsson och bor i Visby skriver: ”vill inte ha hit dom här VI HAR INTE RÅD!!!!”.

Till Olsson och till dig som håller med honom:

Läs om den här texten från början.

Du har fel.

Det går ju bra för oss.

0 svar