Andreas Mattsson

Lecturer, researcher and journalist.

Reportage: ”Äventyr i Vietnam – lugnet i Lergrav”

Han har sålt vitvaror, tillverkat möbler och basat över Exportrådet. Alltsammans har han gjort i Vietnam. I 22 år har landet varit hemmaplan för Håkan Ottosson, 52, från Lärbro.

Det började med ett terminsuppehåll från Linköpings universitet 1991. Håkan Ottosson drog ut på en jorden runt-resa för att koppla av från studierna i industriell ekonomi.

– Lonely Planet hade precis kommit ut med sin första bok om Vietnam. Författaren hade gripits av polisen och det verkade allmänt jobbigt här. Men jag blev sugen på att åka hit, säger Håkan Ottosson.

Året därpå var det dags för examen. Sverige gick igenom den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. Samtidigt snackades det om att framtiden fanns i Asien.

– Kina kändes redan försent att flytta till, Thailand tyckte jag var tråkigt. Det fick bli Vietnam helt enkelt.

Den 2 december 1992 flyttade Håkan Ottosson till huvudstaden Hanoi. Över två decennier senare träffar Magasinet Horisont honom i centrala Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon).

Hur går man från att vara nyexaminerad i Sverige till att göra karriär i Vietnam?

– Jag började med att läsa vietnamesiska i ett år vid ett universitet i Hanoi och fick många vietnamesiska vänner.Efter ett tag fick jag jobb som marknadschef på Electrolux som skulle starta upp här. De gillade min utbildningsbakgrund från Sverige och det faktum att jag redan lärt mig språket.

– Mitt första uppdrag var att ta emot statsminister Carl Bildt som var här på officiellt besök. Han invigde vårt första showroom genom att steka köttbullar på en Electroluxspis.

Blev det en försäljningssuccé?

– Inte alls. De flesta vietnameser använder gas och elsystemen klarar knappt av spisarna. Däremot brukar jag ibland skryta om att det var vi som tog hit tvättmaskinerna. Sedan har koreanska och japanska företag följt efter, men jag vill påstå att vi var först.

– Efter några år flyttade jag vidare till Saigon för att starta upp Electrolux i södra Vietnam. Fram tills Asienkrisen 1997 var allt hysteriskt expansivt. 2001 blev jag vd för Electrolux Vietnam och fem år senare blev jag chef för Exportrådet i Vietnam.

Vad innebär det?

– Man hjälper svenska företag att göra affärer i Vietnam. Jag reste runt i Sverige och hjälpte dem att etablera verksamheter här i Vietnam. Det var oerhört roligt och breddade mitt nätverk. Vi 15-dubblade verksamheten och när kontraktet gick ut 2012 var jag stolt över vad vi hade lyckats åstadkomma.

Du funderade aldrig på att vända hem?

– Nej, inte alls. Jag har ju aldrig haft ett riktigt jobb i Sverige. Istället köpte jag in mig i en möbelfabrik utanför Saigon. Det är min sämsta investering hittills och jag har äntligen sålt den nu. Istället började jag sälja vattenreningsanläggningar för ett indiskt företag. Jag har också fortsatt att hjälpa svenskar som vill göra affärer i Vietnam. Därför är jag nu engagerad i ett företag som säljer kostymer via nätet som sys upp på en fabrik här i staden.

Vietnam är ökänt för sin utbredda korruption. Hur har du märkt av det?

– Är man i rätt bransch är den väldigt liten, eller om man arbetar på ett stort utländskt företag som är officiellt registrerat här. Men ska du importera produkter drabbas du av tullen som tar ut avgifter för lite allt möjligt. Likaså om du säljer till stora vietnamesiska företag kan du råka ut för att du måste betala ”under bordet” till inköparen för att överhuvudtaget ha en chans.

Kan man göra vilka affärer som helst i Vietnam?

– I princip: ja. Jag tror att det viktigaste är att man har rätt inställning att man verkligen vill hit. Ska man sälja produkter i Vietnam är det viktigt att man gör marknadsundersökningar och lär känna olika kundgrupper. Det här är ett stort land.

Är livet fortfarande ett äventyr för dig?

– Absolut! Varje dag innebär nya överraskningar. Det blir aldrig tråkigt. Dessutom gillar jag tanken att jag faktiskt har utvecklats i takt med landet. Jag kom hit som en fattig student utan pengar och lever i dag ett ganska normalt och bekvämt liv. Det speglar den samhällsutveckling som många vietnameser har gått igenom under de här åren.

Tror du att du kommer att flytta hem?

– Nej, inte nu längre. Sverige och Gotland har förändrats mycket under tiden jag har varit här. Det var nära att jag gjorde en karriär inom försvaret. Med facit i hand var det ju tur att det inte blev av.

– Jag trivs med att bo här på vintern och att komma hem till Gotland på somrarna. Pappa brukar möta mig på Visby flygplats när jag landar. Sedan kör vi till Bungehallen och handlar mat. När jag lagar lunch i mitt sommarhus i Lergrav känner jag lugnet komma över mig. Det är fantastiska kontraster mellan Gotland och Vietnam.

Förklara kontrasterna för någon som aldrig har varit här.

– Det är alltid ljud från trafiken och folk överallt. Visst är det överlag trevligt här, men ibland tröttnar jag. Att sitta och titta över havet från stranden på Gotland, det är lugn och ro för mig. Fotnot: Sedan 1976 är det officiella namnet Ho Chi Minh-staden.

Fotnot: Namnet Saigon används dock fortfarande flitigt. Staden har blivit Vietnams finansiella center och har i dag runt sju miljoner invånare. Enligt officiell statistik finns det cirka 5,5 miljoner registrerade motorcyklar i staden.

Text: Andreas Mattsson

Texten publicerades i Magasinet Horisont nummer 3-2014.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Andreas Mattsson